Skriv ut  

Alla Airbus A380 ska inspekteras

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 14 februari 2012
Sprickorna i vingfästena på Airbus A380 fortsätter att jaga Airbus. Qantas har ställt en av sina A380 på marken och den Europeiska flygsäkerhetsorganisationen EASA kräver nu att samtliga flygplan av typen kontrolleras.

Airbus A380

Förra veckan parkerade Qantas en av sina Airbus A380 sedan en översyn avslöjat 36 sprickor i vingfästena på flygplanet. Inledningsvis trodde teknikerna att sprickorna berodde på att planet råkat ut för kraftig turbulens under en av flygningarna. Den aktuella maskinen byggdes 2010 och har gjort 399 flygningar, enligt databasen Flightglobal. Men enligt Airbus och Qantas är det inte påfrestningarna under turbulensen som orsakat sprickorna. Istället är det den typ av sprickor som visat sig på de 20-talet Airbus A380 som inspekterats under januari. Det var tio från Singapore Airlines, sju från Emirates, en från Air France och två av Airbus egna testflygplan som alla hade en typ av sprickor som Airbus menar har uppstått under sammansättningen av flygplanen i fabriken.
                      EASA, European Aviation Safety Agency har därför beordrat inspektion av alla de 69 Airbus A380 som hittills levererats ut till flygbolagen. Planen behöver inte tas ur trafik men inspektionerna ska göras så snart som möjligt, på de med fler än 1 384 flygningar i loggen redan inom tre veckor.
                      Qantas räknar med att ha den maskin som nu står parkerad i trafik inom en vecka. Både flygbolaget och Airbus understryker att sprickbildningen inte innebär några risker för passagerarna. Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Wingnut
Skrivet av Inte vingfästena, 2012-02-16 15:35:52
Det är inte i vingfästena dessa sprickor upptäckts. Kolla lite så ser ni att de sitter i anslutning till wingskin ute i vingarna. (Faktakoll?? någon??)
Anmäl inlägget
Orker du
Skrivet av Jeg, 2012-02-14 23:42:48
Lille ven. Du er virkelig en som tror veta alt om fly. Jeg er flygere å vært det i over 30 år . Du skal veta at Airbus er kvalitet
Anmäl inlägget
Airbus
Skrivet av Bo-wing, 2012-02-14 12:20:36
Ja bra det, det här är ett riktigt skojjarprojekt!, vänta bara tills 787 kommer ut på den Svenska marknaden, och då menar jag inte till Norwegian.

Den ska dessutom ha ett gyro inbyggt i pilotsätena, så att turbulensen inte känns vid.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn