Hur högt kan Norwegian växa?
Publicerad den 6 november 2015
Enligt kvartalsrapporten erbjuder Norwegian 434 linjer till 130 destinationer i 39 länder från baser i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Spanien, USA och Thailand. I slutet på året ska bolaget ha en flotta på 99 flygplan, 91 Boeing 738 och 8 Boeing 788/789. Flygplanens medelålder är 4 år. Prognosen för 2016 är att expandera kortdistans med 12 procent och långdistans med 40 procent.
Under 2016 planeras för levereras av 25 nya flygplan varav 17 köpta Boeing 738, 4 köpta Airbus A320neo och 4 hyrda Boeing 789. De 4 A320neo flygplanen ska hyras ut och 6 hyrda Boeing 738 ska återlämnas. Investeringarna under 2016 för leveranser och leveransförpliktelser av flygplan anges till 1,1 miljarder dollar. Under 2017 startar leveranser av den nya flygplantypen Boeing 737 Max 8. Norwegian har också 30 Boeing 789 Dreamliners på order för sin satsning på interkontinentalt lågkostnadsflyg.
Under kvartal tre flög 7,7 miljoner passagerare med Norwegian. Kvartal fyra brukar vara något lägre. Om Norwegian flyger 7 miljoner passagerare under kvartal fyra har antalet passagerare fördubblats sedan 2015. En imponerande tillväxt.

Historiskt har Norwegians vinster skapats under kvartal två och tre under det att kvartal ett och fyra ofta gett förluster. Det ackumulerade driftsresultatet från de senaste sex åren är 1 257 MNOK, 4 539 MNOK från kvartal två och tre och -3 282 MNOK från kvartal ett och fyra. Bolagets expansion inom Europa och Interkontinentalt kommer förmodligen att jämna ut lönsamheten mellan kvartalen. Under tredje kvartalet 2015 svarade inrikes för 16 procent och utrikes för 84 procent av omsättningen. Sedan de katastrofala resultaten från kvartal fyra 2014 och kvartal ett 2015 har Norwegians enhetsintäkter stigit samtidigt som enhetskostnaderna har stabiliserats. Om man prognoserar med samma enhetsintäkt och enhetskostnad på 80 Euro per stol för kvartal fyra blir Norwegians driftsresultat 980 MNOK för 2015, något bättre än 2013 då driftsresultatet var 970 MNOK.

Norwegian skriver i sin kvartalsrapport att den nordiska marknaden är stabil med möjlighet till en begränsad ökning av marknadsandelar. Den framtida expansionen för Norwegian finns därför i Europa och Interkontinentalt där bolaget kan konkurrera på den globala marknaden.
Det Skandinaviska och Europeiska linjenätet spelar en viktig roll som matarlinjer till långdistanslinjerna. Norwegian sonderar också terrängen för avtal med Easyjet och Ryanair om anslutningar på i första hand Gatwick. Norwegian lämnar lågkostnadsflygets rena affärsmodell, som innehåller enkel resa och en flygplanstyp, och går mot en hybridliknande affärsmodell med integrerade tjänster och olika flygplanstyper. Samtidigt behåller bolaget sitt fokus på kostnaderna och jämför sig med Europas andra lågkostnadsbolag.

I kvartalsrapporten anger Norwegian att de tar marknadsandelar på de viktigaste flygplatserna. Sex baser har etablerats i Spanien där bolaget även har börjat flyga inrikes. Utmaningarna blir att försvara uppnådda marknadsandelar samt hitta nya lönsamma marknader för expansion. Konkurrenterna lär inte sitta stilla.

Norwegian prognoserar att dess interkontinentala satsning ger ett positivt bidrag redan 2015 vilket är tidigare än planerat. Tillväxten av trafiken mellan Europa och USA är stark. Arlanda har beviljats amerikansk gränskontroll vilket gör att man slipper köa vid ankomsten. Både SAS och Norwegian satsar på flera linjer till USA.
Norwegians ansökan att om att få flyga transatlantiska lågkostnadslinjer under ”EU-US Open Skies” avtalet med sitt dotterbolag NAI registrerat i Irland har motarbetats av såväl pilotfacken som nätverksbolagen på båda sidorna av Atlanten. Den amerikanska transportmyndigheten DOT har fått kalla fötter och förhalat ansökan i 2 år. För att möta kritiken om social dumpning och bekvämlighetsflyg har Norwegian senare sagt att de bara ska använda flygande personal från USA och Europa. I nuläget opererar Norwegian sina interkontinentala flygningar med sitt dotterbolag Norwegian Long Haul registrerat i Norge med tillfällig tillåtelse att använda icke norsk kabinpersonal. Ingen ideal lösning om man ska bygga ett internationellt lågkostnadsbolag baserat på norska kostnader.
Den nya ordern på 19 Boeing 789 Dreamliners indikerar att Norwegian tror på att DOT kommer att ge NAI tillstånd att flyga på USA. För säkerhets skull har Norwegian också ansökt om ett Brittiskt flygtillstånd.
Norwegian har expanderat till Europas tredje största lågkostnadsbolag 2014. Bolagets prognos är att expandera ASK med 5 procent 2015 och 18 procent 2016. Organisationen förbereds för att säkra trafikrättigheter och möjliggöra en internationell expansion med konkurrenskraftigt låga kostnader. Motståndare blir främst de traditionella nätverksbolagen som får konkurrens. Vinnarna blir marknaden som expanderar då lägre priser skapar nya passagerare.

Lars Brynielsson Aviation Management
Kommentarer
“Johan” SAS VD tjänar mer än hela DYs lednings team, det är inte den flygande personalen som är speciellt dyra,
det är ledning och adm som slukar enorma pengar, de har ju aldrig trappat ner eller hur?
Även South West sitter högst upp med ett billigt litet team, så även Ryan.
Med tanke på vad SAS betalar för nyanställda (Air Steward ARN bas 20.271 före skatt) så ska det nog gå bra till slut!
bra skrivet slutsatser adekvata och av klass
även Jacob Wallenberg menade att SAS problem att tjäna pengar var just att antalet plan för LH var litet, SAS tror jag då hade 10-12 han jämförde LH som då hade 50 för LH,
vad händer nu när det blir konkurrens även på LH, det blir svårt för alla med gamla strukturer och löner, ytterligare press på branschen och vi resenärer kan åka billigt överallt, så länge fuelen kostar som nu 500 usd/ton
Intressant att de två största low-cost bolagen båda kommer från UK enligt artikeln, trodde att rajjanbrajjan var irländskt.
Bara för att optimum ligger på 380 i boden betyder det inte att vi stiger så högt. Beror helt på vindar och tid på level.
Det som är mer intressant är vilken level som gör kortast flygtid då vi ofta får gasa på för att hålla tidtabellen.
var det ikke så at mange DY-piloter skulle forlate bolaget sist vinter, under streiken. Hvor mange er det da som har reist, til de nevnte alternativ, i Gulfen….
God reise !
En bekant som är pilot på Norwegian, berättade nyligen att stämningen är så dålig att de inte ens flyger på optimum flightlevel. Bara på ATC-filed FL. Ingen bryr sig längre. “Vi skiter i det här”.
Bra jobbat Kjos. Pissa på din personal, så dödar du allt engagemang!
Den har vi hört länge nu. Har du tillräcklig insyn i ekonomin i Norwegian group där det skickar pengar mellan bolagen?
Men facit i hand de sista tio åren så är det inga problem med finnanserna.
Norwegians finanser är bräckliga. Den höga dollarkursen gör skulderna höga och kassan är inte stor.
Nu kör Norwegian om alla andra skaninaviska bolga. Väl skött, väl timat och framtiden ser
bätter än bra. Good Luck captain Kjos !
Strejken handlade om trygga anställningar.
Ingen ville ha mer eller mindre av kakan.
Norwegian krävde ingen sänkning, och piloterna krävde ingen en höjning av lönerna.
Vad det handlade om var att piloterna ville vara anställda i moderbolaget.
Personal är en risk, och risk kostar, och därför är hela samhället på väg mot otrygga kontraktsanställningar, där bolagen inte behöver ta något ansvar.
Tycker det är otroligt bra att något stod upp mot denna utvecklingen i samhället.
Ingen expansion 2015, verkar bli vinst ändå. Linkans argument har de fått höra sedan de fick sin första 737, har ju inte riktakt slagit in ännu. Men vi kan vänta 10 år till så ser vi… att sas blivit en resebyrå.
Norwegian lever farligt. Utan den ständiga expansionen skulle bolaget gå under. Vad händer när man inte kan expandera? Vad händer om man måste ersätta alla passagerare man är skyldig stora belopp? Vad händer om man inte lyckas dumpa löner för anställda ytterligare?
Norwegian vilar på en sprängladdning som kan brisera när som helst.
Nu visar Norwegian att dom kan, att dom planerar för framtiden. En eloge till ledningen för bolaget.
Dom måste visa sin avundsjuka, varje gång
Jag var en av dem som var uttagen i strejk och vet mycket väl vad den handlade om. Men vill bolaget locka tills sig nytt erfaret folk eller behålla dem man har på Long Haul så är det lön och schema som gäller.
Halvera SAS piloternas löner så dom blir konkurrenskraftiga, den medicinen hah gällt 20 år nu, men ingen törs ta i det, så vi får ta det på skatten istället. Nej skriker piloterna, men det finns inga andra jobb för dom, bye bye välkomna till verkligheten.
Skulle aldrig välja att flyga med eller jobba på det företaget. De känns inte seriösa.
Tack Björn för att du sätter Norwegian på Världskartan. Det är med stolthet vi flygtekniker, engineering, planning, piloter, cabin och ledning, jobbar åt samma håll för att skapa ett bra bolag. Tyvärr finns det några som inte vill se helheten, utan är fixerade likt sas piloter att köra ego-linjen, genom att paxa
merparten av lönekakan åt sigb själva. Skam
till dessa få skribenter.
Det är med stolthet vi skall följa utvecklingen av Björn Kjos verk.
Allt surr om piloters löner och hur missnöjda de är, blir bara tramsfrågor, som skapas av “Mycket vill ha mer-gänget” som bara är fokuserade på egna pengar och inte på någon annan grupp inom företaget.
Stark skärpning gentemot teknik, planning o engineering, etc som jobbar på för detta bolag.
Låt oss slippa dessa få egotrippade förespråkare, som inte ens reppar hela pilotgruppen.
Om du följde med under strejken i våras så handlade det inte om lön eller schema.
Två saker de bör göra få att få folk att stanna samt rekrytera nya. Lön och Schema, det vet dem redan. Få se hur desperata de blir först.
Kun en ting som må gjøres… Ta av seg hatten for visjonær ledelse. Norwegian er hele Skandinavias stolthet og SAS sin beste konkurrent. De to selskaper utfyller hverandre og kan fint leve side om side.
Mycket imponerande, Norwegian.
Piloter utan erfarenhet går alltid att hitta, men det krävs även erfarna kaptener. Detta är något Norweigan kommer få mycket svårt att hitta när 70% av deras piloter är missnöjda. Frågan är snarare hur många de lyckas behålla, nu när flera bolag expanderar som tex SAS, British airways, easy jet, Ryan air, Emirates, Qatar, med flera. På denna listan av bolag är knappast Norweigan ett första val bland piloter.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten