Rakare flygvägar ger mindre miljöpåverkan

Publicerad den 24 oktober 2017
Kommentarer
Kortare flygvägar ger mindre utsläpp. Men flygbolagen flyger sällan kortaste vägen, visar siffror från LFV och FOI. Ökar användningen av raka flygvägar kan flygets miljöpåverkan minskas väsentligt.
K-strimma

Transportstyrelsen har tillsammans med FOI och LFV analyserat hur beräkningen av utsläpp från flyget kan förbättras. Forskningsrapporten visar att den beräkningsmodell som FOI använder i dag underskattar den verkligt flugna sträckan med 8 procent.

För att få en uppfattning om flygets totala klimatpåverkan har studien undersökt hur långa de faktiska flygvägarna är i förhållande till de beräknade flygvägarna, samt vilka flyghöjder trafiken har. Bakgrunden är att de beräkningar av utsläpp från flyget som hittills gjorts i Sverige har underskattat flygsträckorna, eftersom de utgår från den rakaste och kortaste möjliga flygvägen. I själva verket flyger flygbolagen aldrig den rakaste vägen.
– Om man jämför den beräknade bränslemängden med den mängd flygbränsle som faktiskt sålts skiljer de sig med omkring 10 procent. Slutsatsen från forskningsprojektet innebär större möjligheter att ytterligare förbättra våra beräkningar och få en ännu bättre bild över hur långa flygningarna faktiskt är, säger Therése Sjöberg, miljöhandläggare på Transportstyrelsen.
Forskningsprojektet visade att de faktiska flygvägarna i svensk inrikestrafik år 2016 var ca 8 procent längre jämfört med kortaste flygvägarna, med en variation mellan 4 – 12 procent på analyserade sträckor. I jämförelse med övriga Europa innebär det låga värden. I projektet har FOI via LFV fått tillgång till verkliga radarspår från totalt 2 200 flygningar inrikes under några veckor 2016. Genom radarspåren har FOI kunnat förfina beräkningsmodellen så att skillnaden mellan beräknad och faktiskt flugen sträcka minskat med omkring 8 procent.
– Det innebär att Sveriges möjligheter att beräkna utsläppen från flyget väsentligt förbättras. Och då ska man komma ihåg att Sverige redan ligger i framkant, säger Therése Sjöberg.
Projektet har samtidigt gett ytterligare kunskap som i framtiden kan leda till lägre bränsleförbrukning och därmed en minskning av flygets klimatpåverkan.
– Bland annat har det gett LFV nya möjligheter att kunna leda flygtrafiken på ett bättre sätt så att både utsläpp och kostnader minskar, avslutar Therése Sjöberg.
Skriv en kommentar

Kommentarer

Foliehatten
2017-10-25 21:35

Eftersom du inte verkar ha lyckats skriva i rätt namn/rubrikrad så blir det lite svårt att förstå vad du menar och vem du svarar…
Att flygplatsen ligger där den ligger… Det får du nog försöka komma över…! 😀 😀 😀 Rart!

Re:SIV
2017-10-25 20:34

Jo CB, snöröjning, göra i ordning bansystem på sommaren you name it. Vet att det inte finns några ursäkter ändå styrs vi runt halva Sverige för att landa på ett stråk ute i spenaten vid Arlanda!

Foliehatten
2017-10-25 12:57

Typiskt inlägg där man tror sig veta och väljer att spy galla på felaktiga grunder.
Är du så konspiratoriskt lagd att du tror någon leder trafik onödigt långt?! För att…?
Är det möjligt att det finns anledningar som du inte känner till?!

Hallänning som vet allt
2017-10-25 05:01

Therese gjorde det lätt för sig, snart kanske hon får lägga ihop sina “nya” kunskaper med frågeställningen, varför flyger de inte alltid den kortaste vägen? Hon kan ju få fråga länsstyrelsen i Västra Götaland, de kommer att svara: -“Det är viktigt att bullra på rätt ställe”! S.k. miljörestriktioner på GOT/ESGG upp till FL100 på SID bana 21 mot Laban.

Bosse
2017-10-24 23:41

Självklart kan inte tänka TMA när man pratar raka flygvägar såvida man inte råkar komma söderifrån mitt i natten, är ensam i TMA:t och bana 01 är i bruk.

Siv
2017-10-24 22:33

Ser man radar för STHLM TMA blir man mörkrädd vad långt man måste åka för att ta sig från A till B. Hela tids långa omvägar.

Ture
2017-10-24 19:07

I snitt så är alltid den kortare flygvägen mer miljösmart. Du måste ha haft mycket motvind i livet:)

Karl-Oskar
2017-10-24 19:03

Det ena utelsuter väll inte det andra. Om flygvägarna blir mer flexibla så är väll det ett steg i rätt riktning. Kritik som er brukar ofta stoppa inovantiva människor och all utveckling blir stillastående. Känner igen det från gubbföreningar där man ska hålla i gamla traditioner.

Direktroute
2017-10-24 17:40

“– Bland annat har det gett LFV nya möjligheter att kunna leda flygtrafiken på ett bättre sätt så att både utsläpp och kostnader minskar, avslutar Therése Sjöberg.”
Härligt med kompetent folk…! Hur i f-siken ska vi komma åt problemet om inte personer som Therese fattar den verkliga orsaken till att man inte flyger närmsta vägen!

X
2017-10-24 14:22

Kortaste vägen är inte nödvändigtvis den klimatsmartaste vägen. Bara i stillastående luft, vilket i praktiken aldrig inträffar över längre sträckor. Den klimatsmartaste vägen är den som ger kortast flygtid dvs utnyttjar vindar bäst. Det kan vara värt att flyga en geografisk omväg för att utnyttja eller undvika en jetström. Sök mycket medvind och lite motvind alltså. Att flygbolag undviker dyra luftrum är däremot INTE klimatsmart.

Seupp
2017-10-24 12:29

Allt som oftast blir man tvungen att sjunka mycket tidigare än optimalt nere på kontinenten, vilket innebär en större bränsle åtgång också.

Janne
2017-10-24 11:36

Betyder det att FRAS inte fungerar? Jag tror flygbolagen självklar vill ha den kortaste vägen men luftrumsindelning medger inte detta. Luftrum -98 medförde längre flygtid för många linjer.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten