Rickard Gustafson: Utan SAS isoleras Sverige

Publicerad den 10 maj 2019
Kommentarer
Flygbranschen är viktig för välståndet i de Skandinaviska länderna. Det visar en ny rapport som fokuserar på SAS roll för ekonomi, arbetstillfällen och tillgänglighet.
SAS gav tidigare Copenhagen Economics uppdraget att analysera hur flygbolaget bidrar till samhällsekonomin i Sverige och i Skandinavien. Den presenterades vid ett seminarium på torsdagen, i svallvågorna efter SAS-strejken och den pågående klimatdebatten. Ambitionen i rapporten är att peka på hur viktigt flyget är för samhället i stort och inledningsvis konstateras att med tanke på den sammanlagda befolkningsmängden har Skandinavien en mycket stor flygbransch, jämfört med andra delar av Europa. 
När det gäller just Sverige går rapportförfattarna genom en rad områden där flyget i allmänhet och SAS i synnerhet är en viktig motor för att hålla samhällsutvecklingen igång. Tidigare har bland andra Ryanair och Norwegian även de pekat på de effekter som deras flygverksamhet får på olika marknader. I SAS fall analyseras bland annat vad flygbolaget tillför till arbetsmarknaden och tillgängligheten:
Svensk ekonomi
SAS bidrar direkt med 5,9 miljarder till den svenska ekonomin. Utöver det köper SAS köp från svenska underleverantörer till ett värde av 4,7 miljarder. För hela Skandinavien är värdet upp till 34,2 miljarder via direkta, indirekta och inducerade effekter. Som nätverkssällskap med Arlanda som bas är det samhällsekonomiska bidraget per passagerare större jämfört med andra flygbolag.
Arbetstillfällen
Det finns drygt 9 900 heltidsanställda i Skandinavien, ytterligare 7 300 jobbar hos de olika underleverantörerna och enligt beräkningarna sysselsätts dessutom 2 800 personer indirekt. Av de 20 000 arbetstillfällena är 7 800 i Sverige.
Tillgängligheten
Copenhagen Economics menar att den ökade tillgängligheten, både inrikes i Sverige och till resten av världen, är SAS största bidrag. SAS står för över 32 procent av Sveriges samlade nationella och internationella tillgänglighet via sina direkta och indirekta förbindelser. 
Turism
SAS flyger årligen 6,7 miljoner passagerare till och inom Sverige. Det motsvarar 30 % av alla flygande affärs- och fritidsresenärer. De passagerare som kommer till Sverige med SAS bidrar med en årlig konsumtion motsvarande 45 miljarder eller 14 % av Sveriges årliga turismkonsumtion.
– Rapporten visar med all önskvärd tydlighet den betydelse flyget har i att bygga tillgänglighet till, från och inom hela Skandinavien. Flyget och SAS ger förutsättningar för tillväxt och välstånd, möjliggör fortsatt utveckling samt skapar innovationskraft i skandinaviska företag och samhällen. Detta sker parallellt med vårt långsiktiga hållbarhetsarbete med att minska flygets klimatpåverkan, säger Rickard Gustafson, vd, SAS.
Skriv en kommentar

Kommentarer

Bulver
2019-05-14 17:55

Västsvenskar har begränsad nytta av SAS. Flyger numera endast till Arlanda och Kastrup från Landvetter vad jag kan se. Inte mycket till flag carrier.

Gullan Purser&ServiceExpert
2019-05-13 15:44

Tack för förtroendet och än en gång ber vi om ursäkt för våra piloters strejk, vi har löst det med 10% på tre år och 11 dagars mer ledighet.

Nu kör vi framåt och ger järnet för våra kunder.
Välkommen ombord och prövar vårat goda och gratis kaffe.

Greger
2019-05-12 13:27

Jag och hustrun försöker flyga SAS så mycket det är möjligt för att SAS är helt enkelt är så bra. Alltid trevliga besättningar och fräscha flygplan.Frun är flygrädd men ett SAS plan kliver hon på utan problem.

Per
2019-05-12 01:22

SAS har väl aldrig gynnat någon annan än Danmark!…och varför skulle man ändra på kuttingen?

pf
2019-05-11 23:19

Som det er sagt så mange ggr før på disse sider, nå diskuteres SAS.

Og, som jeg skrev, SAS i Sverige er lillebror målt i omsetning mot Norge.

Akktu Stakki
2019-05-11 14:21

Varför är det en nödvändighet med Flag Carrier?
Inom EU finns ett gemensamt regelverk för flygoperationer.
Skapa ett EU AOC och ett Europeiskt Flygbolag.

Preben
2019-05-10 23:00

SAS agerar på internationell marknad (enligt pilotfacket) alltså är SAS internationellt, inte skandinaviskt.

ZEKE
2019-05-10 16:46

Förlegat med nationalstatstänk i dessa sammanhang. Norwegian har säkert fler pax utanför Norge än i.
Marknaden kommer att se till att de destinationer som efterfrågas flygs på de villkor marknaden efterfrågar. (bortser från upphandlat, som har andra företecken).
Ska SAS vara med i matchen så måste dom bjuda upp annars gör någon annan det.
Enkelt !

Re: Linkan
2019-05-10 16:16

Stämmer Sverige är delägare i SAS.

sv pf
2019-05-10 15:17

SAS AB är ett svenskt bolag. Precis som att Norwegian är ett norskt bolag. DY’s största omsättning är utanför Norge. Sug på den pf.

mläm
2019-05-10 14:55

Det var ju synd med strejken. SAS kommer nog att se ett tappat förtroende från sina kunder efter det.

pf
2019-05-10 14:26

enn de er i Sverige.

For dersom man tar omsetningen, omskrevet for noen år siden i SAS’s Årsredovisning, er ca 30 prosent av deres omsetning i Sverige.

I så henseende er Norge det store SAS-landet.

@slinkan
2019-05-10 14:13

Ser en hel del crjs i Norge och hur man än vänder på det så är det inte SAS.

Linkan
2019-05-10 12:08

I Sverige har vi SAS som också är störst i Norge! Norwegian har största delen av sin verksamhet utanför Norge.
SAS AB är ett Svenskt bolag.

Kvaser
2019-05-10 10:02

Finland har sitt Finnair. Norge har sitt Norwegian. I Sverige har vi inte ett enda flygbolag som representerar vårt land. Beror det på att vi är alldeles för små och inte flyger så mycket som i de länder jag räknade upp nyss?

Sverige behöver sin egen Flag Carrier med alla dess fördelar!

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten