Skriv ut  

Som att flyttas 40 år tillbaka i tiden

Flygnyheter, Redaktionen, den 12 januari 2021
Tio miljoner passagerare. PÅ ett helt år. Det visar siffrorna från Swedavia för 2020. Det motsvarar antalet passagerare i början på 1980-talet.

Förra året var en katastrof för flyget. Det är ingen nyhet och när Swedavia nu presenterar siffrorna för helåret 2020 är ger det bara ytterligare bevis för vad som hänt sedan pandemin lamslagit flygningarna. På Swedavias tio flygplatser passerade sammanlagt 10,2 miljoner resenärer under förra året, att jämföras med drygt 40 miljoner under 2019. Det är en minskning med 74 procent.

-Inte sedan början av 1980-talet har flygresandet i Sverige legat på nivåer kring 10 miljoner resenärer under ett enskilt år, skriver Swedavia ampert i ett pressmeddelande.
De flygplatser i landet som klarat sig bäst under året är Kiruna och Luleå i norr som ”bara” backat 59 respektive 63 procent. I botten ligger Bromma som blivit av med åtta av tio passagerare under förra året. 

Inte mycket talar för att de kommande månaderna innebär någon direkt ljusning. Januari och februari är traditionellt svaga månader innan trafiken återhämtar sig ett stycka en på året. I år är den återhämtningen helt beroende av två faktorer.

- Det finns förutsättningar för en begynnande normalisering och en återhämtning för flygresandet inför sommarsäsongen. Men utvecklingen är helt beroende av pandemin och de stora vaccinationsinsatser som nu görs. Vi räknar därför med fortsatt stor osäkerhet vad gäller efterfrågan på flygresor framöver och att pandemin även i år kommer att ha en betydande påverkan, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Härligt
Skrivet av Gullan Purser&ServiceExpert, 2021-01-12 09:54:34
Det är då det vänder, nu kan det bara bli bättre och öka. Med en ny CEO vid rodret blir 2021 ett toppenår.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn