Miljö

Miljö, den 28 januari 2024

Stora klimatfördelar med elflygplan

Forskare vid Chalmers tekniska högskola har jämfört en Pipistrel Alpha Electro med en bränsledriven version av samma flygplan och gjort världens första livscykelanalys. Studien visar att elflygplanets klimatpåverkan är signifikant lägre, men batterierna kräver sällsynta metaller.

Läs mer


Boeing utvecklar hållbart flygbränsle (SAF) i Brasilien Miljö, den 14 oktober 2023

Boeing utvecklar hållbart flygbränsle (SAF) i Brasilien

Boeings nya ingenjörsanläggning i Brasilien ska fokusera på utvecklingen av hållbart flygbränsle (SAF). Brasilien är idag världsledande inom biobränslen som etanol.

Läs mer


Miljö, den 21 januari 2023

Fossilfritt flygbränsle får EU-stöd

Bakom projektet Hyskies ligger Vattenfall, Shell, LanzaTech och SAS. Målet är att 2027 starta världens första storskaliga produktion av syntetiskt hållbart flygbränsle (SAF) i närheten av Forsmark.

Läs mer


Miljö, den 19 december 2022

Rekordstora miljöböter till Norwegian

Böter på 400 miljoner och kanske ytterligare 300 miljoner. Norwegian riskerar rekordböter för att inte ha levererat så kallade miljökvoter för 2020. Nu hamnar processen i domstol.

Läs mer


Ny forskning på framtidens flygbränsle Miljö, den 23 september 2022

Ny forskning på framtidens flygbränsle

Ett jetmotorlabb vid Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed är nu invigt. Här ska forskare studera framtidens biobränsle; kunskap som blir allt viktigare när fossila flygbränslen fasas ut och ersätts av hållbara alternativ.

Läs mer


Miljö, den 14 april 2022

Hållbart flyg

Det händer så mycket när det gäller utvecklingen av hållbart flyg att det har blivit svårt att hänga med. Samtidigt är vi många som försöker bidra till processen och på olika sätt snabba på resan till framtiden. I en krönika gör Fredrik Kämpfe, Transportföretagen Flyg en genomgång av några av de senaste framgångarna för utvecklingen av hållbart flyg i Sverige.

Läs mer


Sunclass Airlines: Ny flygplansflotta ska minska CO2-utsläpp Miljö, den 10 februari 2022

Sunclass Airlines: Ny flygplansflotta ska minska CO2-utsläpp

År 2050 ska koldioxidutsläppen vara helt borta. Därför tar Sunclass Airlines redan nu ett första steg och ska minska utsläppen med 25 procent de kommande åtta åren. Det innebär att flygplansflottan ska förnyas senast 2030.

Läs mer


SAS går med i grön flygbolagsallians Miljö, den 26 januari 2022

SAS går med i grön flygbolagsallians

Flygbranschen måste själva driva på klimatarbetet. Annars kommer lagstiftning som kan snedvrida konkurrensen. SAS är ett av elva flygbolag i en ny grön flygbolagsallians.

Läs mer


Miljö, den 19 januari 2022

Swedavia: HVO 100 ska ge mer klimatsmarta flygplatser

Förra året nåddes målet att den egna verksamheten på de tio statliga flygplatserna ska vara fossilfri. Nu vill Swedavia uppmuntra också övriga aktörer på flygplatserna att bli klimatsmarta. Moroten är att den fossilfria dieseln blir billigare.

Läs mer


Miljö, den 4 november 2021

SAS med i satsning på förnybart flygbränsle

Bristen på hållbart flygbränsle är ett nålsöga i flygets klimatomställning. Nu ska bland andra SAS undersöka möjligheterna att dra igång storskalig produktion av syntetiskt flygbränsle i Sverige.

Läs mer


Miljö, den 17 september 2021

BRA: Om tio år flyger vi på 100 procent förnybart bränsle

Med 100 procent hållbart flygbränsle kapas 80 procent av utsläppen från en flygning. BRA, flygplanstillverkaren ATR och Neste som tillverkar hållbart flygbränsle, ska nu tillsammans arbeta för etncertifiering av 100 procent inblandning. Det kan göra BRA till första flygbolag i världen som när net-zero.

Läs mer


Miljö, den 10 september 2021

BRA satsar på net-zero och anställer ny hållbarhetschef

BRA är en del i arbetet på att ha fossilfritt inrikesflyg år 2030 och därmed bli ett av de första flygbolagen i världen som når net-zero. Flygbolaget har nu anställt Maria Fiskerud som ny hållbarhetschef och viktig kugge i det arbetet.

Läs mer


Gotland kan bli först med kommersiellt elflyg Miljö, den 7 juli 2021

Gotland kan bli först med kommersiellt elflyg

Region Gotland vill att Gotland blir den första destinationen i Sverige med kommersiellt elflyg. Målet är en etablerad elflygslinje till Gotland inom fem år.

Läs mer


Miljö, den 27 januari 2021

Boeing: Våra flygplan tar 100 procent biobränsle inom tio år

Flyget måste öka sitt miljöansvar. Det menar Boeing som nu bestämt att alla flygplan som levereras efter 2030 ska kunna flygas på 100 procent biobränsle.

Läs mer


Miljö, den 14 februari 2020

Swedavias flygplatser satsar på elflyget

Swedavia har beslutat om en strategi för elflyg med målsättningen att Swedavias samtliga tio flygplatser ska kunna hantera elflyg och att en första kommersiell elflygslinje kan tas i bruk kring 2025. På Åre Östersund Airport planeras för att en testarena för elflyg ska driftsättas under hösten.

Läs mer


Miljö, den 28 juni 2019

Finskt bioflygbränsle ger mindre utsläpp än amerikanskt

Sju flygplatser i Sverige delar just nu på biobränsle. För första gången är det finskt biobränsle, som ger än bättre effekt än det amerikanska som hittills använts. Både BRA och Swedavia tankar nu det finska biobränslet.

Läs mer


SAS och Airbus siktar på klimatneutralt flygplan Miljö, den 22 maj 2019

SAS och Airbus siktar på klimatneutralt flygplan

Noll procent utsläpp. Det är målsättningen när SAS och Airbus inleder ett forskningsprojekt inför framtidens el- och hybridflygplan. Airbus räknar med att ha klimatneutrala flygplan med 100 stolar i luften senast 2030.

Läs mer


Krav på biobränsle i tankarna – men var finns bränslet? Miljö, den 5 mars 2019

Krav på biobränsle i tankarna – men var finns bränslet?

Flygbranschen säger inte nej till förslaget om krav på ökad användning av biobränsle. Men samtidigt lämnar inte regeringen några svar på var bränslet ska komma ifrån. Idag räcker inte det som tillverkas för att uppfylla kraven.

Läs mer


Miljö, den 20 december 2018

Biobränsle på fem av landets flygplatser

Biobränsle för flygbranschen är en bristvara men i dagarna levereras 542 ton som ska användas på fem flygplatser runt om i landet. Det gör att Swedavia är en av få aktörer i världen som får leverans av biobränsle i år.

Läs mer


Forskning: snart svenskt bioflygbränsle Miljö, den 15 november 2018

Forskning: snart svenskt bioflygbränsle

”Från flis till flygplan”. Det är den svenska skogen som ska ge flyget en ny miljöprofil. Just nu startar ett projekt med sikte på att ha svenskt bioflygbränsle framme om ett par år. Det är både forskare och flygbolag inblandade.

Läs mer

Vemco
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev