Tråden startades av: Dryge Örjan  2020-07-05 12:10:08
Drone Certificate 
Transportstyrelsen legitimerar yrke som drönarpilot. Certifikat kommer att krävas för att du i framtiden skall få kalla dig drönarpilot! :-)

Svar på ovanstående inlägg (Senaste längst ner). Ändra sortering

Fredrik
2020-07-07 08:05:23
SV: Drone Certificate
Och det är superbra. Det är alldeles för lätt i dag att gå in i en affär, köpa en drönare och ge sig ut och flyga utan att ha NÅGON kunskap om hur luftrummet är uppdelat eller hur reglerna för att ens få befinna sig i lufthavet ser ut. Drönaroperatörer utan utbildningn är en flygsäkerhetsrisk och behöver utbildas och anförskaffa sig en systemförståelse. Samtliga drönare med en viss kapacitet skall även CE-märkas och i framtiden kommer de med all sannolikhet utrustas med någon transponder, GPS, en styrenhet som gör det omöjligt att flyga på vissa platser som skyddas med geo-fence. Det är bra. Det är något som bidrar till flygsäkerheten.
Sven
2020-07-07 23:13:41
SV: Drone Certificate
Hur kommer utbildningen att se ut för att få certifikat för drönare hos Transportstyrelsen?
Fredrik
2020-07-09 09:28:11
SV: Drone Certificate
Till en början kommer det förmodligen bara vara någon form av e-kurs. En förinspelad film som ses via TS hemsida. Reggar konto, går utbildningen och skriver ett prov direkt, som garanterat kommer att vara avgiftsbelagd, konstigt vore annars. I framtiden spås drönaresektorn ge jobb åt tusentals människor och omsätta miljardbelopp, det kommer således krävas ännu högre standard på kommersiella drönaroperatörer vilket naturligtvist kommer att kräva särkild utbildning och certifiering. Återstår att se hur den kommer att se ut, det är lång tid kvar.

Luftrum och sektorer som drönare normalt sätt inte flyger i är alldeles för komplext för att normala hobbyflygare ska lära sig, därför har EU tagit fram något som kallas för VLL (very low level, max 200ft) som är ett nytt luftrum avsedd för drönare som på sikt ska harmoniseras med övriga luftrum. I framtiden kommer kanske VLL vara "låst" i taket, vilket gör att drönare inte kan ta sig igenom (geofence) och på så sätt öka säkerheten och främja utvecklingen av smarta städer.

Tänk er framtiden!

Snigelpost : 24-72h (högt co2e)
Expressleverans: 24h (högt co2e)
Hemkörning samma kväll: 6-12h. (högt co2e)
Hemflygning med drönare: 1-2h. (lågt co2e)
Greger
2020-07-09 11:52:29
SV: Drone Certificate
Jag gick in på Elgiganten förra veckan och köpte en Mavic Mini för 5600kr. Det är ju rena dynamiten på 249gram!! Jäklar vilka prestanda och den tål hård vind. Jag har aldrig spakat en drönare förut så det är learning by doing. Licens vore nog inte så dumt. Jag flyger i restricted area( Bromma) så jag passar mig för att gå upp på maxhöjd. Skitkul är det men utbildning för hur jag får flyga är nog på sin plats
@Greger
2020-07-10 14:50:03
SV: Drone Certificate
Bromma är en kontrollzon och du får inte ens lyfta en halv centimeter utan klarering från tornet.

Hoppas du fattar vad du gör är olagligt och livsfarligt.
Fredrik
2020-07-11 08:04:28
SV: Drone Certificate
Som reglerna ser ut nu så har du helt rätt. Men det är också helt fel. Det flygs med all sannolikhet drönare inom kontrollzoner varje dag utan att flygtrafikledningsenheten har koll på dem. Det är per definition ett regelrätt luftrumsintrång. Men rent krasst så är det 9,99 gånger av 10 inte ett problem. Drönare flyger oftast på en sådan höjd som normalt sett inte är tillåtet eller ens möjligt för flygplan av olika storlekar, varför det sällan blir ett problem om Greger är ute och flyger med sin nyinköpta drönare mellan hustaken eller ute vid sjön när han fiskar. Risken att krocka med något flygplan är obefintlig sålänge som operatören har koll på sin drönare. Och operatören vet om det och orkar inte besvära sig med att ringa in till flygtrafikledningen för att begära tillstånd att lyfta upp till 10 meter för att ta en selfie. Där är problemet.


Greger
2020-07-11 08:16:52
SV: Drone Certificate
Jag flyger söder om stan så du kan vara lugn...
 

Tillbaka

Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn