BRA – rätt – LEAP- fel?
BRA rapporterar att de väntar med start och till 2021 med fyra maskiner på sju linjer. LEAP har slängt sina resurser och chanser i sjön under tiden och tröttat ut sig kapitalt? Vem gör rätt?
svar
Tror det smartaste just nu är att bara gå i ide…
Under senare delen av 2021 eller början på 2022 så kan man kanske skönja en uppgång igen i trafiken. Sen är väl den stora frågan hur mycket den uppsnabbade digitaliseringen påverkar affärsresandet både inrikes, intra-Skand, Europa och intercont. Tror vi står inför en stor förändring där inget kommer vara som förut. Visst kommer det finnas behov men inte i närheten av tidigare volymer för endags-förrättningar. Lägre frekvenser och flygplan som man kan nyttja över fler segment är min gissning.
Ex A220 – flyga fåtal peak men sen komplettera med leisure-flyging
A321LR – samma, flyga Europa inkl business men även flyga kortare långlinjer
Just nu handlar det bara om att spara pengar, övervintra, gå i ide och förhoppningsvis ha såpass stor kassa när vi alla kommer ut på andra sidan pandemin att man har ekonomiska resurser att ta marknadsandelar och bygga lite nytt.
@Rolle
Japp dom lägger ner linjer.
Något nytt om leap?
Ser tomt ut på ankomst/avgångstavlorna på Bromma.
Har man lagt ner linjer? Känns inte som jag läst nåt om det. Fattar ju dock om det inte bär sig
@Gee
Tror du har missuppfattat hur SPF fungerar.
Tidigare var det BRA sektionen som förhandlade med företaget BRA, inte SAS piloterna.
SAS sektionen förhandlar med sitt företag.
I SPFs styrelse har alla representater från de olika bolagen en röst var. SAS gruppen är den största eftersom det styrs av antal medlemmar, men inte så stora att dom kan göra som dom vill. Representanter från övriga bolag har majoritet.
Nu har inte BRA people någon facklig sektion eller fackligt avtal, så SPF har inget att göra med hur eller vilka BRA anställer.
Och vad gör SPF?
Nä, just det. Det rör ju inte seniora SAS kaptener.
@Bullen
Det stämmer att det bara är de piloter som jobbade i bolaget i våras som nu återanställs. Från början hade man kommit överens om att gå efter den senioritetslista som rådde då. Det har man nu valt att gå ifrån.
Istället anställs de som är kompisar dock fortfarande från den grupp av piloter som fick gå i våras.
Det medför att en del av de som jobbat väldigt länge i bolaget kanske aldrig får chansen att komma tillbaka av olika anledningar.
Inget konstigt eller olagligt med det men jag kan tänka mig att den fina stämning som fanns i bolaget förut kan bli svår att återfå. Men som sagt, de gör ju så klart som de vill.
Som Liv säger. De försöker ta sig fram på hyffsad +/-0 affär just nu.
Parkerade flygplansflottan är lite svårare att bedöma från utsidan. De måste säkert underhållas och hållas igång men ägs samtidigt av PGB. Frågan är vilket konto eller ficka de pengarna kommer ifrån. Belastas flygbolaget alls av det?
Skulle tro det är PGB:s leasingbolaget som får knapra på sin vinst och bekosta det.
Gällande adhoc flygningarna man gör har man nog god marginal på, varför ens flyga annars? Givetvis kan man inte ta rövarpriser men får nog de enskilda affärerna att gå ihop med ett litet plus.
Men frågan är om BRA gör rätt genom att helt försvinna från linjetrafik genom Amapola ett par månader nu?
Kompisrekrytering som någon skriver i tråden?
Utveckla gärna? Återanställs inte BRA piloterna?
@Kalle
Lite sipprar det nog ut men man räknar ju med att bolaget går +- noll genom den verksamheten man har idag. Alltså hela bolaget.
Utveckla gärna prissättningen på deras ad hoc. Det är nåt bara de i bolaget har vetskap om nämligen så där är jag blank.
@Liv
Klart dom blöder, så du menar att det är det enda bolaget som inte tappar pengar?
Dom har minst tio flygplan som inte drar in en enda krona, som alla behöver ett visst underhåll och checkflygas, tror du det är gratis.
Dom flygningarna dom gör gör dom till ett vrakpris, det är ingen vinst på dom, bara ett sätt att få ner kostaden en del för att hålla igång flygplanen.
Tro mig, i den här krisen så hejar jag på alla bolag, spelar ingen roll vilket det är, alla som håller sig i luften och kan anställa ytterligare en pilot gör det lättare för oss alla.
Men tro inget annat än att även BRA blöder pengar.
Förtjänar inte att överleva med sin nya personalpolitik…svågerpolitik o polaren per anställningar är inte värdigt ett svenskt företag 2020
Båda gör nog rätt från deras olika lägen. BRA verkar ha en kundkrets som säkert kommer tillbaka men nu behöver de avvakta och spara. Leap är nya och har nu chans att knipa marknadsandelar.
Vi får se i framtiden vem av dem som lyckats bäst. Personligen önskar jag att det går bra för båda.
@Kalle
Dom flyger faktiskt och blöder inte.
Ingen linjetrafik men ad hoc ger tillräckligt för att vänta ut pandemi
@Anders
Sparar och sparar, det kostar en hel del att äga flygplan, man behöver personal som driver bolaget och underhåller flygplanen.
Även om dom inte flyger så blöder dom pengar.
Medan AirLeap tömmer kassan på inget.Så spar BRA på kassan tills det är dax.
@Roger
Helt rätt
@Walter
Läs Rogers inlägg så ser du.
Hur kan du sitta med så mycket info om Leap om du inte jobbar där? OM du jobbar där borde du få sparken.
BRA hade inte så mycket skulder jämfört med tillgångar när man gick in i rekonstruktionen.
Och eftersom skulderna då skrivs ner med typ 70-75% eller vad det nu var så ja, då är väl skulderna helt enkelt inte så stora längre
Hur är det med de 475 msek som de skall börja betala ackord 25% på nästa sommar? Är det att vara skuldfri. Samtidigt har de en “bantad” organisation som kostar mer än Leaps hela organisation trots att bra i princip inte flyger något.
Leap drar ihop sig något nu med andra vågen covid och accelererar igen i takt med att restriktionerna släpper. Glöm bort BRA.
Är BRA “nästintill skuldfria”?? Väldigt svårt att tro.