avisning regler!
Kan någon vänlig person förklara 3 graders och 10 graders regeln vid avisning? ta gärna med nåt exempel också!
1. Om vi säger vi har -5 ute måste fryspunktstemperaturen vara minst +5 grader då vid 1 stegs avisning? eller är de tvärtom?
2. Om vi alltjämt har -5 ute och vi skall göra en 2 stegsavisning är de okej att typ 1 vätskans fryspunkt ligger på -8 då? och att typ 2 vätskan är +5 minst som vanligt?
svar
Gäller inte att oat -11 till exempel säger vi så ifp och oar.
Det låter som en sur pilotfru som ligger i sängen och armbågas. En som vill stämma sin makes arbetsgivare.
vad menas med negative buffer?
vad är prevent för nåt som sas använder på sina utestationer bla?
Oat under +6, daggpunkt inom 3 grader = icing conditionen
det innebär att man “borrar hål i is-skorpan” för att värma underifrån..
Vad menas med koncentrerad stråle då när man avisar?
ja det finns det
Finns det någon del av flugplanet ni absolut inte får spruta vätskan på? Tex en B737.
frost inom markerat område på vingarna under vissa förutsättningar (väder, temp och hur tjockt) på en 737 är väl an ingen nyhet? har funnits länge!
Svar till ???
Du frågar om det finns något nytt angåede B737.
Och mitt svar är ja!
Men, det är för svårt och för kompliserat för att det ska användas!
Tex: Det får vara frost på ovansidan av vingarna inom markerade områdena och det måste vara lika mycket på båda vingarna samt +grader OAT och fri sikt på 1.8 km…
Detta gäller på B737-600, 700 och 800. Ej på 300 och 400.
Kompliserat eller ??
Svar till @frasse
Om du som är pilot som det låter som och har en Hold-overtabell för typ1 och inte förstår vad jag skriver så kan du inte vara så påläst på denna avdeling!. Denna tabell som du har gäller som sagt va typ1. För att du ska få en HOT-TID så MÅSTE det vara en ANTI-ICE… eller ??
Som vissa skriver här på detta forum att typ1 enbart är DE-ICE är helt fel !
Den tabellen du har för typ1 är alltså baserad på 10 gradersregeln. Om det tex är -10 grader ute så får vätska TIDIGAST frysa 10 garder UNDER OAT..dvs vid -20 grader. Och då ger den en HOT.
Om du skulle använda samma typ vätska ( typ1 ) som enbart DEICE så får vätskan frysa redan vid -7 grader dvs 3 garder ÖVER OAT. Om du ska avända den som DEICE så är det viktigt att snabbt lägga på ANTI-ICE innan DE-ICE vätskan återfryser, och det gör du med en fetare blandning av typ1 (10 grader ) eller typ2 (7 grader).
Hoppas du fick svar på din fråga.
Att flygbolag har egna regler är inte ovanligt. SAS har sin DIM ( deIceing Manual ), Lufthansa har sin egna manual och många andra har sina egna. Dessa manualer är oftast snarlika AEA:s men kan skilja sig lite. Vad som är viktigt att veta är att om ett bolag har en egen manual så är det nästan ALLTID hårdare regler än AEA:s .
Hej alla.. kul att så många är intresserade …
5 gradersregeln är som sagt SAS-specifikt men används sällan av oss för vi använder oss av typ 1 som har en fixerad blandning 50/50. Detta gäller enbart undervingsspolning.
Om typ 1 används antingen i en 1 stegsavisning eller som 2:a vätska i en 2 stegsavisning så ger den en HOT tid. Om en vätska ska kunna ge en HOT tid så är det en ANTI-ICE !! inte DEICE. De-ice är en vätska som TAR BORT , inte SKYDDAR !
Deice-vätska = Vatten eller typ1 (3gradersregeln!! )
Anti-ice= Typ1 ( 10 gradersregeln ) eller Typ2 (7 gradresregeln )
Om du gör en Enstegsavisning så använder du ALLTID typ1 som tidigast fryser 10 grader UNDER OAT och då ger den en HOT tid och är då ANTI-ICE !
Frågor på detta !!
Han skriver ju inventing om varför SAS har egna regler och därmed gjort avsteg från AEA!
Snälla du, läs vad Frasse skriver och förklarar, så borde du förstå.
Zzz ??
Du som är instruktör på SAS deice, du skrev följande;
Om typ 1 bara är deice…. hur kan då flyget få en HOT tid på en enstegare??
Jag sitter i cockpit med en HOT tabell för TYP I, hur tänkte du nu?
Varför gör SAS avsteg från AEA med egna SAS regler?
Iceman; 1 steg och 2 stegare heter samma sak, de-/antiicing. Skillnaden är att steg 1 ger en kortare HOT tid i jämförelse med en steg 2 avis. Typ 1 vätska ger ett återfrysningsskydd, men inte ett lika bra sådant som typ 2 vätska (därför de finns typ 2 vätska).
blev lite orolig för att ja missat nått där Frasse, AEA, sas och andra bolag har ja koll på, men de e som sagt en bolagsspecifik regel och inte en rekomendation från AEA. annars bra inlägg frasse:-)!
till massa frågetecken ??
undervingsavisning= parial treatment (ingen HOT på detta, alltså inga igentliga krav på fryspunktstemperatur hårddraget) men en negative buffert e ju dumt o använda, men tillåtet (är det 5+ ute o ingen nederbörd men frost under vingtankarna Tex, varför då slita på miljö och pengar, vätskan kostar massa pengar)
sen så gör man för det mesta oxå en de-ice på ovansidan av vingarna, o då får man en hot, oavsett vilken typ av vätska man använder så länge man uppfyller 10 graders (typ I) eller 7 graders regeln (typ II) ( dock får typ II endast blandas 50/50 75/25 eller köras ospädd 100%)
men som sagt, endast undervingsavisning är fullt tillåtet, och då finns ingen HOT= inga krav igentligen på fryspunktstemperatur. hot endast vid behandling av vingars ovansida och hela stabbe enligt AEA, (vertikal+horisontell numera).
Om 5 grader är en SAS specifik regel, vad anser era kunder om det? (andra bolag) Låter som att SAS lättat på kraven eller har AEA ännu mindre marginal än 5 grader?
Vad är det för nytt som kommit åtgående B737?