Brittiskt superflyg på ritbordet
Publicerad den 15 februari 2008Planet har ritats av företaget Reaction Engines, med bas i Oxfordshire. Enligt teknikerna ska planet kunna flyga mellan Europa och Australien i en hastighet av runt 6.400 km/tim, vilket innebär en flygtid på under fem timmar.
Hela projektet går under namnet LAPCAT (Long-Term Advanced Propulsion Concepts and Technologies) och stöds av den europeiska rymdflygbyrån.
Planet skulle kunna ta över i princip all nuvarande affärsklass- och förstaklasstrafik på sträckan, tror teknikerna, därför att flygtiden borde kunna skäras ner till 4,6 timmar jämfört med idag 22 timmar.
A2 får också en räckvidd på 20.000 kilometer i omväxlande överljuds- och normal jetfart. Den skulle också kunna flyga i underljudsfart över befolkade områden.
Även japanerna arbetar med en efterföljare till Concorde.
Det är den japanska flyg- och rymdbyrån JAXA som redan i oktober 2005 provflög en experimentmodell av ett civilt överljudsplan i södra Australien.
Den 11,5 meter långa modellen sköts upp med hjälp av en raket och genomförde en 15 minuter lång flygning i hastigheten Mach 1,9 till 2, en del i ett forskningsprogram för att ta fram ett nytt överljudsplan som ska kunna färdas i dubbla ljudhastigheten och ha plats för åtminstone 200 passagerare.
I 27 år flög flygbolagen British Airways och Air France med trafikflygplanet Concorde mellan Europa och New York, det hittills första och enda passagerarplan för överljudstrafik som tagits i reguljärt kommersiellt bruk.
Det fransk-brittiska samprojektets enda egentliga konkurrent var ryska Tupolev TU-144, som dock aldrig blev samma succé och bara användes i begränsad omfattning.
Concorde ”föddes” den 29 november 1962. Då undertecknade de brittiska och franska regeringarna ett avtal om att utveckla ett passagerarplan för överljudsfart.
Jungfruflygningen ägde rum den 2 mars 1969 och planet togs i kommersiellt bruk den 21 januari 1976, då av flygbolagen British Airways och Air France. Utvecklingskostnaderna var enorma och bara 20 plan byggdes i stället för de uppemot 500 maskiner man räknat med.
British Airways flög främst mellan Londons Heathrow-flygplats och New Yorks John F. Kennedy-flygplats (JFK) medan Air France satte in planet mellan Paris och New York, de sträckor som planet ursprungligen skräddarsyddes för.
Concorde-trafiken innebar att flygtiden mellan Europa och New York halverades, från sju till 3,5 timmar och trots de skyhöga biljettpriserna blev planet så småningom mycket populärt bland jäktade affärsresenärer.
New York trafikerades dagligen ända fram till år 2003. Rekordet på sträckan ligger på 2 timmar 59 minuter och 36 sekunder, satt av ett av British Airways Concorde-maskiner mellan New York och London i december 1979.
Början till slutet på sagan om Concorde inträffade i princip den 25 juli 2000, då Air Frances flight 4590 kraschade i Gonesse, Frankrike, strax efter start från Paris Charles de Gaulle.
Kraschen berodde på att en motordel från ett framförvarande plan lossnade, hamnade på rullbanan och punkterade det franska planets hjul när det precis börjat rulla för att starta.
Gummibitar slog sönder vänstervingens bränsletank och det utströmmande bränslet fattade eld. Piloterna tappade kontrollen över planet, som störtade mot ett hotell varvid samtliga 100 passagerare och 9 besättningsmedlemmar omkom.
Concorde byggdes delvis om för att inte en liknande olycka skulle inträffa och den kommersiella trafiken återupptogs den 7 november 2001 av båda flygbolagen.
Men den 10 april 2003 meddelade både British Airways och Air France att de skulle ”pensionera” Concorde senare samma år. De androg som skäl vikande passagerarsiffror efter attentaten i USA, särskilt inom förstaklassegmentet (dit Concorde förstås räknades) och ökade underhållskostnader.
Concordes sista kommersiella flygning gjordes den 24 oktober 2003. Tre Concordeplan landade då tätt efter varandra på Heathrow. Det tredje planet, British Airways flight BA002 från New York, fullbordade den sista reguljära Concordeflygningen över Atlanten.
Enligt insatta flygexperter forskas det en del hos de flesta flygplanstillverkare kring ett nytt överljudsplan som ska kunna ersätta Concorde.
Längst har man alltså sannolikt kommit hos JAXA, som hoppas kunna ta fram en prototyp till ett nytt överljudsplan inom sex år, ett plan som ska bli mycket tystare och bränslesnålare än Concorde och som ska kunna flyga mellan Tokyo och Los Angeles på cirka tre timmar.
Projektet, som beräknas kosta 134 miljoner euro, ska leda fram till ett överljudsplan som ska kunna tas i trafik runt år 2020. Japanerna dras med samma problem som de brittisk-franska tillverkarna, nämligen en hög bränslekonsumtion och kraftigt motorbuller.
Målsättningen är enligt JAXA:s talesman Satoki Kurokawa att minska bullernivån till hälften av Concordes. JAXA har redan testat en lämplig motor, som teoretiskt ska kunna få upp planet i en hastighet av Mach 5,5, det vill säga över fem gånger ljudhastigheten.
TG
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten