Vad händer i transportpolitiken?

Publicerad den 21 augusti 2007
Kommentarer
Regeringen har i sommar varit synnerligen aktiv i transportpolitiska frågor. Man har initierat utredningar och studier på en mängd områden i tillägg till tidigare initierade utredningar, bl.a. Flygplatsutredningen.
Bilden: Rosenbad, Stockholm

I Almedalen lanserade också Centern tio förslag för miljövänligare transporter och drivmedel som ska vägas in i sammanhanget. Det bäddar för en spännande höst och vinter där mycket av de förutsättningar som den svenska transportbranschen vant sig vid de senaste tio eller kanske t.o.m. 20 åren nu ska diskuteras och värderas.

Revidering av de transportpolitiska målen

Regeringen gav den 19 juli SIKA i uppdrag att se över och lämna förslag på reviderade transportpolitiska mål. Uppdraget ska redovisas till Närings- departementet senast den 27 juni 2008.

SIKA gör varje år på uppdrag av regeringen en uppföljning av hur utvecklingen har gått under det senaste året i förhållande till det transportpolitiska målet och dess delmål. Nu vill regeringen att målen och dess delmål ska ses över.

Åsa Torstensson

Åsa Torstensson

– Jag vill ha en öppen diskussion i hela landet kring hur de nya transportpolitiska målen ska se ut. I SIKA:s uppdrag ingår därför att använda nya arbets- och samrådsformer för att nå så bred enighet om målen som möjligt, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson i ett pressmeddelande från Näringsdepartementet.

I samma pressmeddelande sägs att transportsystemet ska bidra till Sveriges internationella konkurrenskraft och ses som en helhet där trafikslagen samverkar och kompletterar varandra. Särskild uppmärksamhet ska ägnas åt hur transportsystemet kan bidra till förbättrade förutsättningar för tillväxt och företagande för kvinnor och män på lika villkor samt att transportsystemets negativa miljöpåverkan minimeras.

Ny trafikinspektionsmyndighet

Den 19 juli fattade också regeringen beslut om att tillsätta en utredning som ska förbereda och genomföra bildandet av en trafikinspektionsorganisation, Transportstyrelsen. Detta är en direkt uppföljning av det arbete som Trafikinspektionsutredningen redovisade till regeringen den 2 februari i år i betänkandet ”Trafikinspektionen – en myndighet för säkerhet och skydd inom transportområdet (SOU 2007:4)”.

Särskild utredare blir Rikstrafikens generaldirektör Staffan Widlert och huvudsekreterare blir Lars Hellsvik från Banverket.

Utredarens arbete ska genomföras i två etapper. Första delen av uppdraget ska redovisas senast den 2 maj 2008 och i den andra delen av utredningsarbetet ska åtgärder genomföras som krävs för att den nya myndigheten ska kunna inleda sin verksamhet den 1 januari 2009. I den första etappen ska utredaren lämna förslag till vilka verksamheter som ska föras över till den nya myndigheten, dess ansvarsområden, ansvar för arbetet i internationella organisationer och inom EU, finansieringsform och lokalisering.

Utgångspunkten ska vara att Transportstyrelsens verksamhet ska omfatta all norm- och tillståndsgivning samt tillsynsregler avseende de fyra transportslagen med beaktande av deras skilda förutsättningar.

Föreningen Svenskt Flygs ordförande Lena Micko kommenterar tillsättandet av utredningen påföljande vis: 

–  Jag hoppas att detta inte är ett första steg mot att bilda en gigantisk tungfotad myndighet för alla

Lena Micko

Lena Micko

frågor som rör transportområdet. Att det behövs en ökad samverkan mellan de olika transportslagen, inte minst för att möta transporternas miljöutmaning, står helt klart, men man måste vara försiktig i valet av metod för att åstadkomma detta.

–  Enligt min uppfattning är det svårt att se att en samlad myndighet skulle kunna skapa den dynamik som krävs för en konstruktiv samverkan mellan transportslagen. Att vi i ökad grad samverkar beror framförallt på att våra kunder kräver detta och för att det är det bästa sättet för oss att möta framtidens utmaningar. Därför bör utredningen titta närmare på om en ökad samverkan mellan existerande myndigheter på transportområdet kan vara ett sätt att få till stånd ett helhetsperspektiv som kan medverka till att transportsystemet vidareutvecklas, säger Lena Micko vidare.

I direktiven för utredningen framgår att en av utgångspunkterna för bildandet av Transportstyrelsen ska vara att Luftfartsstyrelsen läggs ner. Föreningen Svenskt Flyg anser att den organisatoriska omordningen som regeringen vill åstadkomma kan komma att vara till men för den civila luftfarten om man inte samtidigt föreslår en myndighet med tydliga luftfartsförtecken som fortsättningsvis ska ha sektorsansvaret för den civila luftfarten.

– Efter det att jag gått igenom utredningens direktiv kan jag bara vidhålla den uppfattningen, säger Lena Micko. Bildandet av Transportstyrelsen samtidigt som en bolagisering av LFV rycker närmare gör det enligt min uppfattning än viktigare att statsmakterna tydligt klargör vem som fortsättningsvis ska ha sektorsansvaret för den civila luftfarten.

Centerutspel om förändringar i transportpolitiken

Almedalsveckan 2007

Almedalsveckan 2007

Under Almedalsveckan i Visby i juli gjorde Centerpartiet ett utspel om en transportpolitik för framtiden. Centerns vision är ett grönt, modernt och öppet Sverige. Man konstaterar att ett sådant samhälle behöver ett transportsystem som är flexibelt, tillgängligt, jämställt, miljömässigt hållbart och effektivt.

För att uppnå detta krävs enligt Centern en framsynt och offensiv politik och man presenterade på ett seminarium ett tio-punktsprogram för att åstadkomma detta.

Sakförslagen kopplade till enskilda trafikslag rör i stort sett bara vägtrafiken. Där vill Centern få en snabb utveckling av alternativa drivmedel och fordon anpassade för detta. Man öppnar också upp för åtgärder på järnvägssidan, inte minst för att stärka tågets roll för godstransporter både i Sverige och till övriga delar av EU.

Det som dock är intressant även ur ett flygperspektiv är att Centern vill se över möjligheten att skapa ett samlat transportverk som, som man skriver, ”ur ett helhetsperspektiv kan medverka till att transportsystemet vidareutvecklas”. Motivet sägs vara att ett sammanhållet transportsystem skulle underlätta resande och transporter liksom planeringssamordning och inte minst förbättra möjligheterna att bedriva ett övergripande och effektivt miljöarbete. Vad detta konkret innebär är dock än så länge höljt i dunkel.

I förslaget talar Centern också om behovet av att skatter, priser och avgifter utvecklas så att de olika trafikslagen bär sina egna miljökostnader. Även detta resonemang är dock helt kopplat till vägtrafiken. På en direkt fråga säger Centerns miljöpolitiske talesman Claes Västerteg att det för flygets del handlar om att få in flyget i det europeiska handelssystemet för utsläppsrätter av koldioxid.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten