Vad händer inom EHA och EASA…….
Publicerad den 18 februari 2013Jag har nyligen tagit över Ragnar Boges roll som Svenska Flygbranschens representant till European Helicpter Association (EHA). Jag har även tagit över hans roll som medlem i EHA's styrelse. Det är svårt att fylla den kostym Ragnar lämnat efter sig, men jag känner att jag har god nytta av den good-will han arbetat upp.
Då jag är ny så är jag ännu inte helt marinerad i kunskap om all verksamhet som bedrivs genom EHA. Trots detta vill jag ändå försöka mig på att ge er en liten uppdatering över pågående verksamhet, speciellt den som bedrivs inom European Aviation Safety Agency (EASA).
Generellt
Då den nya EASA Air Ops Regulations med relaterade Acceptable Means of Compliance och Guidance Material publicerades officiellt i oktober förra året avslutades ett omfattande jobb utfört av olika myndigheter och arbetsgrupper, av vilka EHA har ingått i många. Det har arbetats hårt för att säkerställa att nödvändiga inspel från helikopterbranschen gått hela vägen fram till regelmakarna.
I flera fall har resultatet varit rätt tillfredsställande. I vissa fall har det dock varit en kamp för att få fram regelverk som tar tillvara på specifika svenska behov för både helikoptrar som verktyg och för helikopterbranschen i sin helhet. Oavsett så ser vi att det kontinuerliga och konstruktiva arbetet med kollaboration, bra teamwork och målmedvetenhet har gett resultat. Vidare ser vi att det tillvägagångssätt som EHA valt har är rätt väg att gå.
Även om regelverket kommit ut så är det minst lika viktigt att fortsatt vara inblandad i de områden som inte har varit genomträngande bedömt av EASA. Det innebär att vi kontinuerligt måste se till att delatagande i olika Rulemaking tasks (RMT) säkras.
EASA Rulemaking Tasks
EHA är engagerade i flera EASA arbetsgrupper. Bland dessa, även om inte alla är relevanta för svenska operatörer, är Part M, Maintenance/enginering aktiviteter, Specialised Operations (SPO) (d.v.s. Aerial Work) och Off-shore operationer. Vi går djupt in i prestanda kraven för Helicopter Emergency Medical Services (HEMS) operationer på Public Interest Sites och flyg- och tjänstgöringstider för Emergency Medical Services (EMS) (Flyg och tjänstgöringstider för EMS innefattar både helikopter och flygplan).
De två senare är av speciellt intresse för samhället och behöver både samarbete och goodwill från alla inblandade parter, även EASA, för att hitta så harmoniserade och tillfredsställande lösningar som möjligt utan att kostnaderna skjuter i höjden. När man bygger ett regelverk som skall fungera säkert i hela Europa finns det naturligtvis en stor risk för att man bakar in enorma och kostsamma säkerhetsbuffertar som inte fyller någon funktion i många länder och situationer. Här är det extra viktigt, speciellt för oss i de nordiska länderna där vi bedriver HEMS betalat med skattepengar, att regelverket tillåter anpassade lösningar för de speciella förhållandena vi opererar i. Vad det gäller flyg- och tjänstgöringstider för EMS så är jag, i alla fall för närvarande, av åsikten att EASA, i den arbetsgrupp jag ingår i, faktiskt har en fin inställning och erkänner att "one size fits all" inte kan passa alla. Det kommer förhoppningsviss att finnas visst svängrum för de operatörer som har ett etablerat Fatigue Risk Management System (FRMS).
En sak som är intressant att nämna är att, speciellt vad det gäller SPO, att EASA verkar delegera mer ansvar till de nationella myndigheterna. Det kan i och för sig ses som en konflikt med det övergripande målet att harmonisera.
I Maintenance och Engineering grupperna så har EHA's team lyckats få till egna möten med EASA och blivit inkluderade i ett flertal underhållsrelaterade Rulemaking tasks. EHA's representanter har etablerat en konstruktiv dialog med arbetsgruppernas medlemmar och EASA.
Single European Sky ATM Research (SESAR) programmet
Vi (d.v.s. helikopteroperatörer) har nu helt erkänts av Europeiska kommissionen som användare av luftrummet och EHA's engagemang ökar i dessa projekt. EHA's experter har varit inblandade i ett stort antal SESAR-projekt, både och ur operativ och system synvinkel. Alla helikopteroperatörer kommer att beröras av SESAR programmet, oavsett verksamhet och belägenhet. Vi räknar med att programmen bidrar till säkerhet, effektivitet och bättre miljö.
Speciellt positivt för HEMS och Search and Rescue (SAR) verksamhet är framtida möjligheter till flygning enligt instrumentflygregler på låg höjd (Low Level IFR) och tillgång till helikopterlandningsplatser för trafik som flyger enligt instrumentflygregler, tack vare Point-in-Space in- och utflygningar, vilket kan reducera flygning enligt visuella flygregler marginella visuella förhållanden, något som definitivt är säkerhetshöjande. Finns det en god infrastruktur för Low Level IFR så är detta även en operation som kanske blir mer ekonomiskt hanterbar, och därmed också realistiskt, för övriga operatörer.
Helitech International
Under 2013 kommer Helitech International, den största dedikerade helikoptermässan i Europa, att födas. Den nya mässan önskar lyfta den traditionella Helitech mässan, som hållits vart annat år i Duxford, England, och visat sig vara en framgång, till en ny nivå vad det gäller inflytande. Vidare så är målet att attrahera en större internationell publik. Helitech International är 100% inriktat på den civila och allmännyttiga sektorn och förenar tillverkare, köpare, operatörer och associerade verksamheter och leverantörer. Precis som Helitech så önskar vi fortsatt stöd från små och mellanstora operatörer och leverantörer i denna mycket viktiga händelse i Europa.
Förslag
EHA är idag väl erkända inom EASA och har även blivit kontaktade av ICAO för att ge feedback på en del specifika tekniska och operativa frågor.
Det är helt klart att EASA prioriterar inspel från organisationer (mer vikt) som t.ex. EHA över inspel från större grupper, företag eller individer. Därför uppmuntrar jag er alla att ni skickar in eventuella inspel till regelverk eller förslag på vad vi behöver titta på i EHA direkt till Svenska Flygbranschen så att vi kan ta upp det via EHA.
Kunskap om Regelverket
Som operatörer kommer vi att ha en utmanande tid framför oss under övergångsperioden till EASA Part-OPS. Vi måste justera och lägga till rätta våra företagsprocedurer så att de stämmer med det nya regelverket. Det kommer i många fall att vara rätt kostsamt ekonomiskt, något som inte kan underskattas i dagens ekonomiska läge.
I den processen är det enormt viktigt att ha tillräcklig kunskap om det nya regelverket. Riktigt nog så är det nya regelverket för det mesta väldigt likt JAR-OPS 3, men det finns en hel del skillnader, som ibland kan vara subtila. Även om jag starkt kan rekommendera JAA Training Organisations tre-dagars EASA Part OPS Helicopter kurs nere i Hoofddorp, Holland, så har Svenska Flygbranschen goda möjligheter att ordna motsvarande kurs(er) här i Sverige. En sådan kurs kan hållas på ett skandinaviskt språk, kan skräddarsys för de svenska operatörernas behov, och kanske göras något kortare. För den sakens skull ber jag om att ni inkommer med en intresseanmälan så att vi kan titta på om, och när, en sådan kurs kan anordnas.
Andreas Hjert
SFB representant i EHA
Flygchef – Helikopter / Scandinavian AirAmbulance
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten